Bakterie z grupy Coli

Bakterie z grupy Coli

Bakterie z grupy coli są powszechnie uznawane jako wskaźnik  stanu sanitarnego żywności i wody. Definiuje się je jako Gram ujemne, nie wytwarzające przetrwalników pałeczki, zdolne do fermentacji laktozy z wytworzeniem kwasu i gazu, podczas inkubacji w temperaturze 35–37°C.  Bakterie z grupy coli występują w środowisku wodnym, w glebie oraz na roślinach. Powszechnie występują w dużych ilościach w odchodach zwierząt ciepłokrwistych. Bakterie z grupy coli same nie wywołują poważnych chorób, natomiast dają się w prosty sposób hodować, a ich obecność jest wykorzystywana jako wskaźnik możliwej obecności mikroorganizmów patogennych pochodzenia kałowego. Do takich patogenów zalicza się bakterie, wirusy lub pierwotniaki oraz wiele wielokomórkowych pasożytów. 

Dodaj do wyborów

Potrzebujesz więcej informacji

Kliknij aby zobaczyć produkty dla tego rozwiązania
To rozwiązanie oferuje następujące produkty. Wybierz produkt aby zobaczyć szczegóły
Pioneering diagnostics