Campylobacter

Campylobacter

Rozwiązania do wykrywania i identyfikacji  Campylobacter

Dodaj do wyborów

Potrzebujesz więcej informacji

Liczba wykrywanych zakażeń jelitowych, wywoływanych przez bakterie z rodzaju Campylobacter, zwłaszcza Campylobacter jejuni (bakteria termo-tolerancyjna), szybko wzrasta po wdrożeniu w wielu krajach systemów monitorujących.

Powikłania związane z infekcjami, takie jak posocznica, wtórne zakażenia oraz zespół Guillaina-Barréa (neurologiczne powikłania), szeroko opisane w literaturze, mogą być szczególnie niebezpieczne.
 
Campylobacter jest po Salmonelli i Listerii  główną przyczyną śmiertelnych zatruć, wywołanych  spożyciem zakażonej żywności.

Campylobacter występuje głównie u zwierząt ciepło-krwistych, szczególnie wśród drobiu. Przenoszenie bakterii do organizmu człowieka następuje zwykle przez spożycie zakażonej, niedogotowanej żywności (drób, baranina, wieprzowina), poprzez kontakt ze skażonym środowiskiem, wodą, w zakładach produkujących żywność oraz zakładach zajmujących się hodowlą zwierząt (fermy drobiu).

Występowanie w dużej ilości Campylobacter w badanych próbkach, brak odpowiednich regulacji w większości krajów oraz wymagań dotyczących kompleksowych analiz, to główne przyczyny braku skutecznych metod badań przesiewowych.
 

Produkty powiązane
http://www.biomerieux-industry.com/food/api-id32-microbial-identification
http://www.biomerieux-industry.com/campylobacter-chromogenic-media
http://www.biomerieux-industry.com/food/campylobacter-detection-vidas

 

 
Kliknij aby zobaczyć produkty dla tego rozwiązania
To rozwiązanie oferuje następujące produkty. Wybierz produkt aby zobaczyć szczegóły
Pioneering diagnostics