Listeria monocytogenes
Rozwiązania bioMérieux do wykrywania, liczenia i identyfikacji bakterii z rodzaju Listeria monocytogenes
Potrzebujesz więcej informacji
Wśród bakterii należących do rodzaju Listeria tylko jeden rodzaj jest patogenny. Listeria izolowana jest z różnych produktów żywnościowych takich jak, produkty mleczarskie, mięso, warzywa, owoce morza, oraz z próbek środowiskowych, zwłaszcza pobieranych z zakładów produkujących żywność.
Listeria monocytogenes jest jedynym gatunkiem patogennym dla człowieka. Listerioza wśród ludzi może powodować takie powikłania jak, zapalenie
opon mózgowo-rdzeniowych, posocznicę, encefalopatię, oraz poronienia.
Do grupy ryzyka należą kobiety w ciąży, noworodki, pacjenci o obniżonej odporności, oraz osoby starsze. Listeria monocytogenes powszechnie występuje w
środowisku i stanowi potencjalne ryzyko po spożyciu surowej, częściowo przetworzonej oraz fermentowanej żywności.
Oferta uzupełniająca
http://www.biomerieux-industry.com/food/api-id32-microbial-identification
http://www.biomerieux-industry.com/food/vidas-listeria-monocytogenes-detection
http://www.biomerieux-industry.com/food/chromogenic-media-listeria-monocytogenes