Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes

Rozwiązania bioMérieux do wykrywania, liczenia i identyfikacji bakterii z rodzaju Listeria monocytogenes

Dodaj do wyborów

Potrzebujesz więcej informacji

Wśród bakterii należących do rodzaju Listeria  tylko jeden rodzaj jest patogenny.  Listeria izolowana jest z różnych produktów żywnościowych takich jak, produkty mleczarskie, mięso, warzywa, owoce morza, oraz z próbek środowiskowych, zwłaszcza pobieranych z zakładów produkujących żywność.

Listeria monocytogenes jest jedynym gatunkiem patogennym dla człowieka.  Listerioza wśród ludzi może powodować takie powikłania jak,  zapalenie

opon mózgowo-rdzeniowych,  posocznicę, encefalopatię, oraz poronienia.

Do grupy ryzyka należą kobiety w ciąży, noworodki, pacjenci o obniżonej odporności, oraz osoby starsze. Listeria monocytogenes powszechnie występuje w

środowisku i stanowi potencjalne ryzyko po spożyciu surowej, częściowo przetworzonej oraz fermentowanej żywności.

 

Oferta uzupełniająca

http://www.biomerieux-industry.com/food/api-id32-microbial-identification
http://www.biomerieux-industry.com/food/vidas-listeria-monocytogenes-detection
http://www.biomerieux-industry.com/food/chromogenic-media-listeria-monocytogenes

 

 

Kliknij aby zobaczyć produkty dla tego rozwiązania
To rozwiązanie oferuje następujące produkty. Wybierz produkt aby zobaczyć szczegóły
Pioneering diagnostics