Listeria spp.

Listeria spp.

Rozwiązania bioMérieux do wykrywania, liczenia i identyfikacj i Listerii spp.

Dodaj do wyborów

Potrzebujesz więcej informacji

Wśród bakterii należących do rodzaju Listeria, tylko jeden rodzaj jest patogenny. Listeria izolowana jest z różnych produktów żywnościowych takich jak, produkty mleczarskie, mięso, warzywa, owoce morza oraz z próbek środowiskowych, zwłaszcza pobieranych z zakładów produkujących żywność.

Listeria monocytogenes jest jedynym gatunkiem patogennym dla człowieka. Listerioza wśród ludzi może powodować takie powikłania jak, zapalenie opon

mózgowo-rdzeniowych,  posocznicę, encefalopatię, oraz poronienia.

Do grupy ryzyka należą kobiety w ciąży, noworodki, pacjenci o obniżonej odporności, oraz osoby starsze.  Listeria monocytogenes powszechnie występuje w środowisku

i stanowi potencjalne ryzyko po spożyciu surowej, częściowo przetworzonej oraz fermentowanej żywności.

 

Oferta uzupełniająca:
 

.

 

 

 

 

 

Kliknij aby zobaczyć produkty dla tego rozwiązania
To rozwiązanie oferuje następujące produkty. Wybierz produkt aby zobaczyć szczegóły
Pioneering diagnostics