Cytometry Przepływowe CHEMUNEX®
Systemy do Wykrywania Zakażeń Mikrobiologicznych w Czasie Rzeczywistym
- Szybkość
- Czułość
- Pełna automatyzacja
Potrzebujesz więcej informacji
Cytometry przepływowe CHEMUNEX® oparte na technologii fluorescencyjnego znakowania komórek, zapewniają bezpośrednie znakowanie i wykrywanie mikroorganizmów. Automatyczne, niezwykle czułe i szybkie, stanowią najlepsze rozwiązanie do wykrywania specyficznych drobnoustrojów w kosmetykach.
Systemy do Szybkiego Wykrywania Zakażeń Mikrobiologicznych
Cytometry przepływowe CHEMUNEX® wykorzystują znaną technologię fluorescencyjnego znakowania komórek, zapewniając ultra-szybkie wykrywanie zakażeń. Dzięki tej technologii wszystkie mikroorganizmy są znakowane oraz liczone, komórka po komórce, a uzyskane wyniki nie wymagają interpretacji. Technologia znakowania komórek gwarantuje niezwykłą czułość, a wyniki uzyskiwane są w czasie od 24 do 48 godzin.
- Badania jałowości handlowej - wyniki w czasie 24 godzin
- Bezpośrednia analiza ilościowa – wyniki w czasie kilkudziesięciu minut
- Wyniki uzyskiwane są od 2 do 7 dni szybciej w porównaniu do płytkowych metod badań
- Znaczne skrócenie czasu kwarantanny oraz zmniejszenie kosztów magazynowania
Niezwykła szybkość i wiarygodność
Dzięki szybkości oraz bardzo dobrej czułości, systemy CHEMUNEX® pozwalają uprościć oraz zoptymalizować procesy laboratoryjne. To najlepsze rozwiązania do badania produktów nieprzesączalnych.
- Szybsze zwolnienie produktu
- Szybsze podejmowanie działań korygujących w przypadku zakażeń
- Szybkie potwierdzenie skuteczności działań korygujących
- Zminimalizowanie przestojów w produkcji
- Zmniejszenie strat produktów w przypadku wykrycia zakażeń
Systemy dostosowane do Twoich potrzeb
D-COUNT®
- Analizator o dużej wydajności
- Automatyczne znakowanie i odczyt
- 62 próbki/1 serię badań
- 64 próbki/godzinę
BACTIFLOW® ALS
- System w pełni automatyczny
- Automatyczne znakowanie i odczyt
- 23 próbki/1 serię badań
- 25 próbki/godzinę
Analizator | |
Wymiary (SZ x G x W ) | D-COUNT® : 71 x 63 x 46 cm |
BACTIFLOW® ALS : 71 x 17 x 45 cm | |
BACTIFLOW® : 43 x 37 x 16 cm | |
Stanowisko Znakowania | |
Temperatura inkubacji | 30°C i 40°C |
Wymiary (SZ x G x W ) | D-COUNT® : 199 x 66 x 77 cm |
BACTIFLOW® ALS : 55 x 66 x 66 cm | |
Wymagania instalacyjne | |
Elektryczne |
100 – 240 Volts 50/60 Hz |
Wymiary systemu | D-COUNT® : 250 cm x 70 cm |
Temperatura otoczenia | 18 – 30°C |
Wilgotność otoczenia | od 5 do 80 % względnej wilgotności, nie kondensująca |
ARTYKUŁY
“Application of flow cytometry to rapid microbiology analysis in food and drinks industries”; C. Laplace-Builhé, K.
Kahne, W. Hunger, Y. Tirilly, J.L. Drocourt; Biol. Cell. (1993) 78, 123-128.
“A proactive tool for the control of Yeast spoilage in fermented milk products”; J. de Groote, L. Vroegopand M.
brailsford; Microbiology Europe (1995) 3, 24-27.
“Rapid microbiology using a laser flow cytometer: total bacteria and yeast count within 45 minutes in ready prepared
salads and other food products ”; D. Roy, Y. Mulard; Food Tech Europe (1999) March/April, 36-40.
“La cytométrie de flux laser chez Joker ” ; Process N 1163 (2000) Septembre, p.80.
“An evaluation of ultra-rapid microbiology testing technologies to add value to the production of soft drinks, fruits
juices and fruits-based products ”; Georges Mangeot, Benoit Colonna Ceccaldi, Yves Mulard; Fruit Processing (2001) 264-267.
“Fast and sensitive testing: Ultra-sensitive microbial analysis for fast QC of dairy and fruit juice products”; Ludovic
Philippe; Dairy&Liquid foods Technology (2001)
“Coca Cola Midi fait appel à la technologie Chemunex”; Liquides & Conditionnement (2006), October
“Detection of beverage spoiling microorganisms in the fruit juice industry”; New Food (2005), Issue 4, Vol 8,
“Sensitive analyses in a minute cycle”; Getränke Industrie (2005), June