Potrzebujesz więcej informacji
Potrzebujesz więcej informacji
Test przeznaczony jest do wykrywania norowirusa należącego do grupy I, z użyciem real-time RT-PCR, we wszystkich typach próbek środowiskowych (woda, ścieki, woda morska, osady, powietrze, powierzchnie, itp) oraz żywności (skorupiaki, owoce, warzywa, garmaż itp.). Każdy zestaw testowy pozwala na wykonanie 48 rekacji real-time RT-PCR. Testy spełniają wymogi standardu ISO ISO/TS15216-1 i 2.
Norowirusy należące do grupy I to wirusy bez otoczki, zwierające pojedynczą nić RNA. Te ludzkie, jelitowe wirusy są odpowiedzialne za większość epidemii związanych z nieżytami żołądkowo- jelitowymi. Wirusy te są patogenne dla wszystkich grup wiekowych w populacji. Są one bardzo infekcyjne, gdyż dawa od 10 do 100 cząstek wirusa może wywołać chorobę. Do identyfikacji norowirusa grupy I przeznaczony jest zestaw testowy Norovirus GI Detection Kit.
Norowirus przenosi się głównie drogą oralo-fekalną. Próbki żywności mogą być zakażone przez personel lub ze środowiska. Po wydaleniu w ludzkim stolcu, dzięki swoistym, strukturalnym właściwościom, norowirusy mogą być oporne na różne fizyczne i chemiczne czynniki. Zaabsorbowane na cząstkach, norowirusy mogą przeżyć w różnych środowiskach przez długi okres czasu, wykazując oporność na różne procesy, stosowane w produkcji żywności.
Obecnie nie jest możliwe namnażanie ludzkiego norowirusa w żadnym systemie hodowli komórkowej. Wykrywanie z wykorzystaniem testów ELISA nie jest zalecane z uwagi na dużą zmienność genetyczną norowirusa oraz niezadowalającą czułość metody. Wykrywanie z wykorzystaniem reakcji real time RT-PCR, po wyekstrachowaniu i oczyszczeniu wirusowego RNA, to najbardziej przydatna metoda, która została opisana w standardzie ISO/TS15216-1i 2.
Test Norovirus GI został zwalidowany do wykrywania wszystkich genotypów norowirusa grupy I. Test przeznaczony jest do badania żywności oraz próbek środowiskowych.
Test przeznaczony jest do wykrywania norowirusa należącego do grupy II, z użyciem real-time RT-PCR, we wszystkich typach próbek środowiskowych (woda, ścieki, woda morska, osady, powietrze, powierzchnie, itp) oraz żywności (skorupiaki, owoce, warzywa, garmaż itp.). Każdy zestaw testowy pozwala na wykonanie 48 rekacji real-time RT-PCR. Testy spełniają wymogi standardu ISO ISO/TS15216-1 i 2.
Norowirusy należące do grupy II to wirusy bez otoczki, zwierające pojedynczą nić RNA. Te ludzkie, jelitowe wirusy są odpowiedzialne za większość epidemii związanych z nieżytami żołądkowo- jelitowymi. Wirusy te są patogenne dla wszystkich grup wiekowych w populacji. Są one bardzo infekcyjne, gdyż dawka od 10 do 100 cząstek wirusa może wywołać chorobę. Do identyfikacji norowirusa grupy II przeznaczony jest test Norovirus GII Detection Kit.
Norowirus przenosi się głównie drogą oralo-fekalną. Próbki żywności mogą być zakażone przez personel lub ze środowiska. Po wydaleniu w ludzkim stolcu, dzięki swoistym, strukturalnym właściwościom, norowirusy mogą być oporne na różne fizyczne i chemiczne czynniki. Zaabsorbowane na cząstkach, norowirusy mogą przeżyć w różnych środowiskach przez długi okres czasu, wykazując oporność na różne procesy, stosowane w produkcji żywności.
Obecnie nie jest możliwe namnażanie ludzkiego norowirusa w żadnym systemie hodowli komórkowej. Wykrywanie z wykorzystaniem testów ELISA nie jest zalecane z uwagi na dużą zmienność genetyczną norowirusa oraz niezadowalającą czułość metody. Wykrywanie z wykorzystaniem reakcji real time RT-PCR, po wyekstrachowaniu i oczyszczeiu wirusowego RNA, to najbardziej przydatna metoda, która została opisana w standardzie ISO/TS15216-1i 2.
Test Norovirus GII został zwalidowany do wykrywania wszystkich genotypów norowirusa grupy II. Test przeznaczony jest do badania żywności oraz próbek środowiskowych.