Potrzebujesz więcej informacji
Rozwiązania bioMérieux do wykrywania, liczenia i identyfikacj i Listerii spp.
Potrzebujesz więcej informacji
Wśród bakterii należących do rodzaju Listeria, tylko jeden rodzaj jest patogenny. Listeria izolowana jest z różnych produktów żywnościowych takich jak, produkty mleczarskie, mięso, warzywa, owoce morza oraz z próbek środowiskowych, zwłaszcza pobieranych z zakładów produkujących żywność.
Listeria monocytogenes jest jedynym gatunkiem patogennym dla człowieka. Listerioza wśród ludzi może powodować takie powikłania jak, zapalenie opon
mózgowo-rdzeniowych, posocznicę, encefalopatię, oraz poronienia.
Do grupy ryzyka należą kobiety w ciąży, noworodki, pacjenci o obniżonej odporności, oraz osoby starsze. Listeria monocytogenes powszechnie występuje w środowisku
i stanowi potencjalne ryzyko po spożyciu surowej, częściowo przetworzonej oraz fermentowanej żywności.
.