Potrzebujesz więcej informacji
Rozwiązania do wykrywania i identyfikacji Campylobacter
Potrzebujesz więcej informacji
Liczba wykrywanych zakażeń jelitowych, wywoływanych przez bakterie z rodzaju Campylobacter, zwłaszcza Campylobacter jejuni (bakteria termo-tolerancyjna), szybko wzrasta po wdrożeniu w wielu krajach systemów monitorujących.
Powikłania związane z infekcjami, takie jak posocznica, wtórne zakażenia oraz zespół Guillaina-Barréa (neurologiczne powikłania), szeroko opisane w literaturze, mogą być szczególnie niebezpieczne.
Campylobacter jest po Salmonelli i Listerii główną przyczyną śmiertelnych zatruć, wywołanych spożyciem zakażonej żywności.
Campylobacter występuje głównie u zwierząt ciepło-krwistych, szczególnie wśród drobiu. Przenoszenie bakterii do organizmu człowieka następuje zwykle przez spożycie zakażonej, niedogotowanej żywności (drób, baranina, wieprzowina), poprzez kontakt ze skażonym środowiskiem, wodą, w zakładach produkujących żywność oraz zakładach zajmujących się hodowlą zwierząt (fermy drobiu).
Występowanie w dużej ilości Campylobacter w badanych próbkach, brak odpowiednich regulacji w większości krajów oraz wymagań dotyczących kompleksowych analiz, to główne przyczyny braku skutecznych metod badań przesiewowych.
Produkty powiązane
http://www.biomerieux-industry.com/food/api-id32-microbial-identification
http://www.biomerieux-industry.com/campylobacter-chromogenic-media
http://www.biomerieux-industry.com/food/campylobacter-detection-vidas