• Wykrywania Wirusów - testy CEERAM
  • Wykrywania Wirusów - testy CEERAM
  • Wykrywania Wirusów - testy CEERAM
  • Wykrywania Wirusów - testy CEERAM
  • Wykrywania Wirusów - testy CEERAM

Wykrywania Wirusów - informacje ogólne - testy CEERAM

Informacje ogólne

  •  Wszystkie rodzaje żywności
  •  Zgodność z wymaganiami standardu ISO/TS 15216-1 i 2 
  •  Kontrola procesu oraz ocena ilościowa  
Dodaj do wyborów

Potrzebujesz więcej informacji

 

Uproszczone procesy laboratoryjne =  Rozwiązanie One Stop 

  • Pewne i odtwarzalne wyniki, niezależne od personelu, dzięki  wykalibrowanym odczynnikom  oraz kontroli w każdej reakcji. 
  • Kontrola procesu z wykorzystaniem Mengowirusa zalecana według wymogów ISO/TS 15216 , wydajna ekstrakcja oraz oczyszczanie kwasow nukleinowych z wykorzystaniem odczynników nucliSENS 
  • Szybki Czas Uzyskania Wyników, Dokladne Wyniki w testach CeeramTOOLS® real time RT-PCR 
  • Szeroki panel testów RT-PCR i PCR do wykrywania  Norowirusów (Norowirus GI, Norowirus GII) Wirusów zapalenia wątroby  (wirus zapalenia wątroby typu A i E), Enterowirusów, Astrowirusów, Rotawirusów, Adenowirusów, Sapowirusów oraz pasożytów (Cryptosporidium, Giarda)
  • Gotowe do użycia testy real-time RT-PCR zwalidowane do użycia w GENE -UP® oraz w innych termocyklerach real time PCR
  • Szeroki zakres usług: szkolenie, wsparcie na poziomie lokalnym oraz międzynarodowym
  • Uznany ekspert w skali międzynarodowej

 

 

 

 

 

 


Przygotowanie próbki


Kontrola procesu


Ekstrakcja/Oczyszczanie


Amplifikacja


Ilościowe i Jakościowe Testy PCR

 

ISO/TS 15216-1 i 2

Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda wykrywania wirusa zapalenia wątroby typu A oraz 

norowirusa w żywności, z wykorzystaniem real-time RT-PCR - Część 1: Metoda badań ilościowych 

Mikrobiolgoa żywności i pasz  - Horyzontalna metoda wykrywania wirusa zapalenia wątroby typu A oraz norowirusa w żywności z wykorzystaniem real-time RT-PCR - Część  2: Metoda badań jakościowych

Testy CeeramTOOLS RT-PCR real time do wykrywania Norowirusa i wirusa zapalenia wątroby typu A spełaniają wymogi standardu ISO/TS 15216-1 i 2

 

Zestaw testowy

Gotowy do użycia

Prostota wykonania

Wszystko w jednym zestawie

Zestaw zawiera wewnętrzną kontrolę

Zestaw zawiera kontrolę dodatnią i ujemną

Zestawy enzymów Mastermix & Enzyme 

Startery oraz sondy 

Real Time PCR 

Okres trwałości do 12 miesięcy

Zarządzanie danymi dzięki kodom paskowym  

Pełna oferta do wykrywania większości wirusów występujących w żywności oraz w wodzie

 

Opakowanie

Opakowania przeznaczone do transportu w temperaturze  -15°C 

Opakowanie kompaktowe, oszczędność przestrzeni

Gotowe Protokoły badań dedykowane dla każdego laboratorium 

Optymalizacja procesów laboratoryjnych

Kompletny proces analityczny (Minimag, GENE-UP, odczynniki)

Wsparcie techniczne i merytoryczne

Zintegrowane platformy wielokierunkowych badań

Licencje

Agencja Uniwersytetu w Barcelonie do spraw Oceny oraz Dopuszczania na Rynek Wyników z Badań (AVCRI) przyznała licencję dla testów CEERAM, firmie bioMérieux:

  • Metoda badań do wykrywania HAV z wykorzystaniem real-time RT-PCR
  • Metoda badań zawierająca Mengowirusa jako kontrolę procesu

 

Wiarygodność

95% wydajność amplifikacji

Pewność wyników (Odtwarzalność i Powtarzalność)

Specyficzność 100%

Granica Wykrywalności (LOD) 5 kopii genomu w jednej reakcji*

100% zgodność z systemem GENE-UP, termocyklerem real time PCR  

Wystandaryzowana amplifikacja

Krótki czas analizy oraz oszczędność czasu

Optymalizacja procesu analitycznego od ekstrakcji do interpretacji wyników 

Dostepne standardy do badań ilościowych  

Zgodność z wymaganiami ISO 15216-1 i 2

Ilość matrycy pobieranej do badań tylko 5 µL 

Zakres badanych matryc według wytycznych ISO/TS 15216 

 

Owoce miękkie

Warzywa

Woda butelkowana

Powierzchnie

Skorupiaki

Opis

Owoce bezpestkowe Łodyga,  bulwa, liść Woda butelkowana Powierzchnie Owoce morza

Przykłady

Truskawki,
Jeżyny,
Jagody, 
Maliny,
Owoce Goji 

inne owoce jagodowe

Szpinak
Sałata,
Cebula
Kolendra
woda butelkowana

 
Powierzchnie

Małże
Ostrygi
Omułki
Sercówki

Próbki

25 gram 25 gram od 300 ml do 2 litrów 100 cm2 2 gramy tkanki

 

 Zakres badanych matryc poza zakresem ISO/TS 15216

Owoce

np: wiśnie, nasiona granatu, puply owocowe 

Warzywa

np: blanszowane liście warzyw, garmaż, gotowe dana warzywane

 

Próbki Środowiskowe

np: ścieki, woda procesowa, woda irygacyjna, woda pitna, osady, woda powierzchniowa, woda gruntowa, woda podziemna, woda z basenów

 Zioła i przyprawy

 np: pieprz, suszona mięta (proszek)

Garmaż

np: gotowane skorupiaki, paella, 

Napoje

np: koktajle, sok z żurawiny

Mięso

np: kiełbasa wieprzowa, suszona surowa kiełbasa wieprzowa, dziczyzna

Produkty Mleczne 

np: jogurt jagodowy, lody jagodowe

ZESTAWIENIE TESTÓW

MIKROORGANIZM WYKRYWANIE ILOŚĆ TESTÓW OZNACZENIE (150µL)
Norowirus GI KNVGI 48 KQNVGI
Norowirus GII KNVGII 48 KQNVG
Wirus zapalenia wątroby typu A KHAV 48 KQHAV
Wirus zapalenia wątroby typu E KHEV 48 KQHEV
Norowirus GI i GII KNVGIGII 48 KQNVGI & KQNVGII
Rotawirus KRV 48 KQRV
Adenowirus 40/41 KADV 48 KQADV
Adenowirus consensus KADVC 48 Nie dostępny
Astrowirus KASV 48 KQASV
Enterowirus KENV 48 KQENV
Sapowirus KSAV 48 Nie dostępny
Giardia KGIAR 48 Nie dostępny
Cryptosporidium KCRYPT 48 Nie dostępny
KONTROLA PROCESU  WYKRYWANIE ILOŚĆ TESTÓW  
Mengowirus KMG 50  

 

  • Wykrywanie oraz Ocena Ilościowa Norowirusa w Skorupiakach

http://aem.asm.org/content/75/3/618.abstract

 

  • Przegląd: występowanie norowirusa w surowych produktach belgijskich, kanadyjskich i francuskich : zagrożenie zdrowia ?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22014587

 

  • Międzynarodowy Standard opisujący Metodę Wykrywania Patogennych Wirusów Wystepujących w Skorupiakach.

http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=22938698

Pioneering diagnostics